Het HKZ keurmerk schept duidelijkheid en transparantie

Als zelfstandige in de zorg moet je voldoen aan de eisen van de in 2016 aangepaste Wet kwaliteit, klachten en geschillenzorg (Wkkgz), net als andere formele zorginstellingen en ziekenhuizen. Door de forse toename van zzp’ers in zorg is het alleen soms lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Voor samenwerkende zzp’ers, opdrachtgevers, zorgverzekeringen en -bemiddelaars, maar ook voor patiënten. Het HKZ keurmerk zal vanaf januari 2019 duidelijkheid gaan scheppen. Het laat namelijk direct zien of je als zzp’er aan de normen en certificeringen voldoet. 

Voor wie is het keurmerk en wat houdt het in?
HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het keurmerk heeft als doel de kwaliteit van zelfstandigen in de zorg- en welzijnssector aantoonbaar maken. Op die manier is het voor patiënten en opdrachtgevers snel duidelijk of een zorgverlener aan alle eisen voldoet. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wkkgz, het keurmerk is de vertaling hiervan naar de buitenwereld.

Het HKZ keurmerk is bedoeld voor zelfstandigen in de zorgfuncties:
  • Verpleegkundige
  • (Kraam) verzorgende
  • Begeleider in de langdurige zorg
Het verband met ISO 9001
Het HKZ keurmerk is onder andere gebaseerd op het gedachtegoed van ISO 9001, met name op het gebied van kwaliteitsmanagement zijn overeenkomsten te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld het continu verbeteren van processen, het meten van prestaties en cliënt of patiënt tevredenheid, het volgen van een kwaliteitshandboek en het uitvoeren van audits. Desondanks is het kader van de ISO 9001 niet afdoende wat betreft de inhoudelijke vraagstukken binnen de specifieke zorgbranche. Bovendien ligt de aard van de werkzaamheden vaak gevoeliger en is er vaker maatwerk nodig. HKZ certificering is daarom specifieker op vakgebieden, de branche en de organisatie afgestemd.

Vervangt de HKZ mijn Kiwa keurmerk?
Nee, hoewel het Kiwa keurmerk sinds de vernieuwingen niet meer geheel aan de Wkkgz voldoet, is het Kiwa keurmerk nog steeds verplicht voor het verkrijgen van een AGB code. Hoewel het HKZ keurmerk nog niet verplicht is, zal dit keurmerk steeds meer de algemene norm gaan vormen. Niet alleen biedt het jezelf en je opdrachtgevers of patiënten vele voordelen, ook zorgverzekeraars, zorgbemiddelaars en zzp’ers waar je mee samenwerkt zullen er veel waarde aan hechten. Het is redelijkerwijs te verwachten dat zij dit zelfs als eis gaan hanteren. Anders dan het Kiwa keurmerk is het overigens zo dat de HKZ door een onafhankelijke derde partij wordt getoetst.

De criteria voor het HKZ keurmerk
De criteria die van toepassing zijn op jouw specifieke vakgebied kunnen op een aantal punten afwijken van andere vakgebieden binnen de zorg- en welzijnsbranche. Lees meer over de geldende normen voor specifieke branches binnen de zorgsector. Bij de beoordeling van zzp’ers in de zorg wordt gebruik gemaakt van een betrouwbare derde partij die de certificering verleent. Er wordt hierbij onder andere gekeken naar je beleidsdocumenten, processen, verbeteringen en consistentie van je zorg verlenende activiteiten. Het HKZ keurmerk is drie jaar geldig.

Jezelf profileren als betrouwbare zorgverlener
Het HKZ keurmerk heeft zoals eerder al genoemd vele voordelen. Het biedt duidelijkheid en transparantie aan je opdrachtgevers of patiënten. Maar ook voor jezelf zijn er meerdere voordelen.
  • Het kost je minder tijd om je certificeringen op orde te brengen en houden.
  • Het biedt transparantie en voorkomt complexe en veelvuldige vragen.
  • Je geeft structuur en een goede basis aan je werkzaamheden.
  • Wanneer je het keurmerk behaalt profileer je je als zorgonderneming die kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Een van de belangrijkste pijlers binnen de zorg- en welzijnsbranche.
  • Het voorkomt dat je onverhoopt in een dienstverband situatie met je opdrachtgever beland. Dit is in strijd met de wet DBA.
Tot januari 2019 wordt er gewerkt aan een platform waarin je alle documentatie in een online omgeving kunt beheren. 

Meer weten over HKZ normen?
Zorg- en Bemiddelingsbureau Witting begeleidt zelfstandig ondernemers in de zorg op diverse vlakken. We bieden je als ervaringsdeskundigen uit de zorg een platform waar je met al je vragen terecht kunt. Wil je graag meer weten over het belang en effect van het HKZ keurmerk? We vertellen je er graag meer over.

↞ Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

© 2020, Zorg- en Bemiddelingsbureau Witting | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

Webdesign door csWebHosted